Винарија Живковић

Новости

Извештај Хемијског факултета Универзитета у Београду о садржају фенолних једињења у нашем вину

Свако ко је умерено конзумирао вино осетио је његово благотворно дејство. Опште је познат француски парадокс, где би французи због конзумирања велике количине пуномасних сирева требали да имају највиши проценат оболелих од срца у свету. У стварности је сасвим другачије, имају најмање оболелих. Разлог за то је редовно конзумирање вина. Исту количину алкохола узимају и Ирци, али код њих је проценат оболелих од срца много већи од просека. Ове се објашњава тиме што они конзумирају жестока пића а не вино.

Шта је то што се налази у вину а добро је за здравље? Много тога има што је корисно, например селен, витамин Ц, А, Б итд, али су најважнији полифеноли. Значајнији су они у црвеном вину али у белом има оних којих у црвеном нема. Полифеноли у црвеном вину, нарочито ресвератол, убијају ћелије већине врста канцера, јачају срце, чисте крвне судове од масних наслага, јачају зидове крвних судова и помажу зарастању раница на њима.

Поред свега поменутог редовним умереним конзумирањем вина спречава се настанак канцера, штити срце, спречава настанак дијабетеса, штити мозак, јача имунитет, подстиче мршављење и утиче на опште здравље и расположење.

Подсећамо да је у нашем црвеном вину расвератол 17.6 ml/l. Резултат испитивања нашег црвеног вина на Хемијском факултету у Београду можете видети на страници Aнализа наших вина. Тест је рађен поред ресвератрола на још 15 супстанци, јаких оксиданата и јако корисних за здравље и такође фасцинантних вредности.

Вино може загрејати душу ако се држи мере
Јохан Волфганг Гете
писац и филозоф