Винарија Живковић

Новости

Отварање наше дегустационе сале

Посета реномираној „Винарији Живковић“ у селу Кличевцу надомак Пожаревца

Отварање инспиративно уређене сале за дегустацију реномиране „Винарије Живковић“, која по естетским и функционалним одликама одговара свим светским стандардима и критерујумима, у селу Кличевцу код Пожаревца, био је повод за посету најпознатијем храму „божанског напитка“ у читавом Браничеву. Извесно је да ће овај простор, намењен суптилним дегустацијама, постати права мека за сладокусце истанчаног укуса склоне најделикатеснијем залогају заливеног капљицом одговарајућег нектара зналачки справљеног од пробраних сорти грожђа.

Иначе, у овом кутку подунавља, на питомим обронцима надомак најголемије европске реке – Дунава, у постојбини славног војводе Првог српског устанка Миленка Стојковића, налази се село Кличевац знано и по траговима цивилизације из свих историјских епоха. На ободу житородне стишке равнице, међу чокотима и воћњацима, живи и ради породица Живковић, надалеко позната по производњи квалитетног вина. „Винарија Живковић“ потиче још из 19. века. Њени виногради налазе се на питомом брдашцу изнад Дунава са готово идеалним географским положајем за ову цењену делатност. Живковићи су годинама посвећени производњи белих сорти вина као што су „Рајнски ризлинг“ и „Chardonnay“ затим црних сорти вина – „Cabernet Sauvignon“ и „Merlo“, комбинованих – „Cabernet Merlo“ и „Cabernet Barik“ и десертних вина „Vermouth wine“, односно „Карловачки бермет“. Колики је успех породичног бизниса ове предане и посвећене фамилије, говори и чињеница да Винарија ових дана води интезивне преговоре за извоз на енглеско тржиште.

Поводом изградње погона за прераду грожђа и сале за дегустацију производа, градоначелник Пожаревца Миомир Илић, његова заменица Вукица Васић, председник Скупштине Жарко Пивац и његов заменик Милић Јовановић, са групом сарадника, посетили су „Винарију Живковић“ и упознали се са капацитетом ових производних погона.

С обзиром на то да је Србија земља богата виноградарским реонима, породични бизнис каквим се бави „Винарија Живковић“, по речима градоначелника Миомира Илића, једна је од многих примера успешног пословања, којим се може похвалити Браничевски округ.

– Пожаревачка локална самоуправа наставиће да финасијски и логистички подржава предузетништво, а надам се да ће се примером породице Живковић руководити и остали произвођачи. У развоју производње домаћих вина, ова породица уложила је пуно труда, одрицала се многих ствари, и на крају постигла велики успех у свом пословању. Овом приликом позивам грађане да се храбрије окрећу сопственом бизнису, јер развој нашега града нележи само у енергетици, већ и у предузетништву и пољопривреди. Напоменућу да је локални парламент усвојио просторни план Града Пожаревца до 2022. године. Сматрамо да је поред улагања у развој костолачког енергетског комбината, неопходно улагати и у проширење пољопривредних површина, којима је овај крај богат. Бављење воћарством, повртарством и виноградарством, били су уносни послови у прошлости, а надам се да ће тако бити и у будућности, рекао је Илић.

Кличевачка „Винарија Живковић“, у чијим се подрумима производи и до 20.000 литара квалитетног домаћег вина од грожђа из сопствених винограда који се простиру на нешто више од 5 хектара, надалеко проноси име свога села па и града Пожаревца. По речима председника Скупштине Града Жарка Пивца, расте интересовање за породични бизнис у пожаревачком крају чему у знатној мери доприноси и подстицајне мере локалне самоуправе.

– И ове године, Градска управа Пожаревца је са лицима који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање-Филијале у Пожаревцу, подписала уговоре о самозапошљавању. За покретање сопственог бизниса, обебедила је новчана средства у висини од преко 200.000 динара по једном кориснику. Надам се да ће ова средства, наредне године бити и већа… Кличевац је нарочито интересантан међу путницима намерницима, који овде сварћају. Недавно смо у овом крају срели Французе који су након дегустације производа породице Живковћ и упознавања са историјом овог краја, обећали да ће се поново вратити, рекао је Пивац.

О квалитету, раскошним мирисима вина, њиховој свежини, боји и укусима, брину сви чланови породице Живковић. Поред њиховог заједничког труда ту је и подршка средине у којој живе и раде. Локална самоуправа увек је имала разумевање за самоиницијативе произвођаћа и подстицај предузетништва како у финансијском тако и у стручном смислу. Захваљујући Туристичкој организацији, „Винарија Живковић“ учествовала је на многим сајмовима широм Србије и тако постала позната и ван подручија Браничевског округа. Власник Винарије Мирослав Живковић, сматра да ће новоизграђени погон за прераду грожђа и сала за дегустацију, повећати производњу и квалитет услуга подићи на виши ниво.

– Захвалио бих се надлежним министарствима која су нам без поговора одобрила субвенције за подизање винограда и куповину опреме неопходне за подрумарство, односно, винарство…Држава се побринула за производњу грожђа и вина који воде и до „Винарије Живковић“. Наша породица, осим виноградарства, окреће се и воћарству. Уз постојећих пет и по хектара винограда који се налазе у нашем поседу, у плану нам је да посадимо још око два хектара воћа. Морам да напоменем да је главни проблем произвођача вина-извоз. Мислим да он ипак, полако почиње да јењава, каже власник Винарије, Мирослав Живковић.

Вино је један од нацивилизованијих ствари на свету и најважнија природна ствар у свету која је доведена до савршенства и нуди низ задовољстава и захвалности за разлику од вероватно било које друге чулне ствари
Ернест Хемингвеј
писац и новинар